De oudste, de stoutste, de wijste der kooksites
Wodka (Russisch: vodka "watertje"; Pools wodka; Fins votka) is een heldere, kleurloze en nagenoeg geurloze sterkedrank die vermoedelijk oorspronkelijk afkomstig is uit westelijk Rusland of Polen. Het is de op één na meest verkochte gedistilleerde drank ter wereld.
Wodka wordt gedistilleerd tot maximaal 94% en verdund met water. Het alcoholpercentage ligt dan tussen de 35% en 70% (traditioneel rond de 40%). De drank wordt onder andere gestookt uit gerst, rogge of aardappels en wordt vaak opgeslagen in tanks met houtskool waardoor alle geuren en onzuiverheden worden geabsorbeerd. De meeste wodka bevat uiteindelijk bijna niets anders dan ethanol en water.
Op voordracht van de Duitse christendemocraat Horst Schnellhardt besloot het Europese Parlement dat wodka van zeer uiteenlopende grondstoffen gemaakt mag worden, zonder dat deze daarmee de soortnaam wodka verliest[1]. Voorwaarde is wel dat op het etiket aangegeven wordt wat de grondstof is. Vooral Amerikaanse en Russische varianten mogen hierdoor binnen de Europese Unie alsnog als wodka verkocht worden[2].
In juni 2007 steunde het Europees Parlement echter een voorstel van wodka-producerende landen als Polen, Finland en Zweden om vast te leggen dat wodka gestookt moet zijn van graan of aardappels.[3]
Vooral in sommige Oost-Europese landen en in Scandinavië is wodka een erg populaire drank. In de Nederlandse en Belgische horeca en slijterijen is hij eveneens goed verkrijgbaar. Vanaf midden jaren '90 van de 20e eeuw zijn naast de pure variant ook smaakvarianten van wodka beschikbaar, zoals rode peper, verschillende fruitsmaken, vanille, kaneel of honing.
In Rusland wordt de wodka meestal tegelijk met voedsel genuttigd. Mensen die de wodka zonder iets erbij drinken, worden door velen daar dronkaards (pjanitsy) genoemd. Hetzelfde geldt voor Polen, waar wodka vaak bij maaltijden wordt genuttigd. Dat kan al 's ochtends vroeg op feestdagen zijn, bijvoorbeeld Kerstmis en Pasen. Elke gelegenheid wordt gebruikt om herhaaldelijk te kunnen toosten. In Russische en Poolse studentenkringen is wodka populairder dan bier, vooral als deze met appelsap gemengd is (szarlotka genaamd, letterlijk: appeltaart). Het is goedkoper en men raakt sneller onder invloed.
Zelfgestookte drank (samogon) is een veel voorkomend fenomeen in de Slavische wereld. Zo ook wodka en om dit tegen te gaan en in een poging het aantal alcoholdoden te verminderen, heeft de Russische overheid door het staatsbedrijf Rosspirtprom de gelijknamige staatswodka Rosspirtprom op de markt gebracht. Deze wodka is met ongeveer 1,90 euro (prijspeil 2006) een stuk goedkoper dan de meeste andere Russische wodkamerken. Desalniettemin komen in Rusland jaarlijks vele duizenden mensen om het leven als gevolg van verslaving aan alcoholische dranken zoals wodka. In 2006 waren er volgens officiÎle cijfers 2,5 miljoen mensen in Rusland verslaafd aan wodka.
Bron : wikipedia - meer informatie op deze site