Een bouquet garni is handig als u wel het aroma van de kruiden wil, maar de kruiden zelf niet fysiek in uw gerecht wil.
Een klassieke bouquet garni bestaat uit een paar peterseliestengels, een takje tijm en een laurierblad samengebonden met
keukentouw.
U kunt natuurlijk altijd deze samenstelling afstellen naar uw eigen smaak door kruiden weg te laten of toe te voegen.
Andere geschikte groenten of kruiden zijn : bleekselder (voor gevogelte), rozemarijn (voor rund en lam), venkel of prei
of citroenschil (voor vis). Zodra het bundeltje zijn aroma heeft afgegeven aan de soep of stoofschotel schept u het eruit. Een
andere manier is het touwtje wat langer laten en dit vastbinden aan een oor van de kom, zo kan je het er achteraf heel
gemakkelijk uithalen.
U kunt de kruiden ook in een stukje kaasdoek wikkelen. Dit is vooral handig als ze gedroogd zijn of snel verkruimelen. Breek
of scheur de kruiden in kleine stukjes en leg ze in het midden van een schoon stukje kaasdoek van 10 op 13 cm. Bind de punten
van het kaasdoek boven de kruiden met een stukje touw tot een bundeltje. Ook hier kan je het touw wat langer laten om het aan
een oor van de kom te kunnen binden.