Wat?

 

 

Wat is boter? :

 

Boter is een zuivelproduct dat altijd van room gemaakt wordt. Boter is room gekarnd tot een vaste toestand. De gewone boter is altijd gemaakt met zoete room, slechts in bepaalde gevallen kan je zure boter vinden die gemaakt is van zure room. Alle boters zijn gezouten, hetzij in meerdere of in mindere mate. Ongezouten boter is altijd expliciet vermeld. Deze ongezouten boter gebruik je het beste voor gebak, dan heb je de absolute controle over het zoutgehalte. Het nadeel aan deze boter is dat ze slechts tijdelijk houdbaar is, aangezien zout een conserveringsmiddel is. Er bestaat ook luchtige boter, deze is gemaakt van geslagen room zodat er ook lucht inzit. Deze boter smeert gemakkelijker bij koelkasttemperatuur. Light boter heeft een verlaagd vetgehalte doordat een deel van het vet vervangen werd door afgeroomde melk, water, gelatine of een ander product.

 

Houdbaarheid :

 

Boter kan heel snel bederven afhankelijk van het zoutgehalte, dus kijk bij aankoop absoluut naar de vervaldatum.

 

Bewaren :

 

Boter moet verpakt bewaard worden. Aangezien het een melk product is, bezit het de eigenschap om alle geuren op te slaan. Als je de boter open en bloot naast bijvoorbeeld de spruiten legt, zal de boter naar spruiten geuren.

 

Recepten met Boter