Wat?

 

Peterselie (Petroselinum crispum) is een zacht (niet-houtig) tweejarig kruid dat in Nederland soms de winter overleeft, maar meestal niet.

Het is een veelgebruikt kruid in de Europese keuken, maar evenzeer in de Amerikaanse keuken en in het Midden-Oosten. Het is fris van smaak. De ontkiemtijd van het zaad is opvallend lang.

Er zijn drie soorten peterselie in gebruik.

  • Krulpeterselie met de bekende gekroesde blaadjes wordt in hoofdzaak gebruikt als garnering.
  • Bladpeterselie heeft gladde bladeren en heeft door een hoger watergehalte en een hoger gehalte aan etherische olin (in hoofdzaak apiol) een fijnere smaak dan krulpeterselie.
  • Van wortelpeterselie wordt de wortel gegeten. Deze wortels zijn zo'n 15 cm lang.

Peterselie wordt als waardplant gebruikt door rupsen van de boksbaardvlinder (Amphipyra tragopoginis) en de spurrie-uil (Discestra trifolii)

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site

 

Recepten met Peterseliestengels