Wat?

 

Zeezout wordt gewonnen door zeewater in te dampen en wordt gebruikt als een ingedint in de keuken en sommige cosmetische producten.

In het zeewater bevinden zich diverse zouten in opgeloste toestand. En liter zeewater bevat ongeveer 35 gram zouten:

  • 24 gram natriumchloride
  • 5 gram magnesiumchloride
  • 4 gram natriumsulfaat
  • 0,7 gram calciumchloride
  • 0,8 gram magnesiumbromide

Door deze samenstelling heeft zeezout een andere smaak dan keukenzout dat voornamelijk uit natriumchloride bestaat.

Zeezout wordt door sommigen beschouwd als een gezonder alternatief voor keukenzout.

In verschillende landen waaronder China en India was zeezout de enige bron voor zout. De verkoop van zeezout was een grote bron van inkomsten voor de regering. Rond 110 v.Chr. werd in China door de toenmalige heerser Wu van Han het monopolie op de zouthandel opgeist. Illegale handel werd bestraft met de doodstraf.

In 1930 stelde het Britse bestuur van India een belasting in op zout. Dit leidde tot de beroemde zoutmars van 12 maart tot 5 april die werd aangevoerd door Mahatma Gandhi. Demonstratief liepen ze liever naar de zee om eigen zout te winnen dan dat ze belasting betaalden over het zout.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site

 

Recepten met Zeezout