Wat?

 

Gehakt is een mengsel van gemalen vlees, het kan afkomstig zijn van kippen-, schapen-, rund- en van varkensvlees. Gehakt wordt gemaakt in een gehaktmolen, al dan niet volautomatisch.

Van oorsprong is gehakt een restproduct, bestaande uit kleine stukjes vlees die overblijven bij het slachten en fileren tezamen met vet- en bindweefselresten. Dit snijafval werd dan in kleinere stukjes gehakt (vandaar de naam) of gemalen en vermengd.

Tegenwoordig wordt gehakt, omdat het het meest gekochte vleesproduct in Nederland en België is, ten dele gemaakt van een betere kwaliteit vlees. Vaak wordt vlees geïmporteerd dat in zijn geheel wordt gebruikt om er gehakt van de maken.

Gehakt is ook te koop onder de naam half-om-half, dat wil zeggen dat het deels uit rund- en deels uit varkensgehakt bestaat. Een variant komt voor bij sommige Islamitische slagers, een mengsel van rund- en lamsgehakt.

Gehakt wordt veel gebruikt in ovenschotels en voor het maken van gehaktballen, gehaktbrood en hamburgers.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site

 

Recepten met Gehakt