Wat?

 

Roodbaars wordt in vele vishandels als dorade aangeboden. Omwille van de mogelijke verwarring met de Franse 'daurade' (zeebrasem) is deze naam niet meer toegestaan, behalve dan voor de zeebrasems. Ook Noorse schelvis, de vroegere officile benaming, mag niet meer worden gebruikt. Tegenwoordig wordt hij ook wel schorpioenvis genoemd vanwege zijn giftige stekels die pijnlijke verwondingen kunnen veroorzaken. Roodbaars voedt zich met haring en garnalen en is daardoor een vette vis. Roodbaars is gemiddeld 30 tot 50 cm lang en kan tot 100 cm lengte uitgroeien. Deze vissoort is typisch Europees. Roodbaars leeft op grote diepte. Hierdoor treedt bij het bovenhalen vaak de zogenaamde 'trommelzucht' op. Deze kwaal kan worden vergeleken met de duikersziekte die zich voordoet wanneer duikers niet progressief naar de oppervlakte komen. Bij het bovenhalen uit grote diepte, gaan de ogen van de roodbaars uitpuilen en gaat de buik 'exploderen'. Hierdoor is er erg veel afval, tot de helft, aan de gevangen exemplaren. Dit verklaart waarom de roodbaars niet zo goedkoop is en dat men deze vis meestal in gefileerde vorm aantreft in de vishandel.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site