Alcoholische dranken

Triple sec

 

Triple sec is een kleurloze, sterke likeur die naar sinaasappels smaakt en wordt gebruikt in duizenden cocktails en recepten als een zoet- en/of smaakmaker. De sinaasappelsmaak wordt bekomen door gedroogde schillen van (te) vroeg geplukte sinaasappels, afkomstig van het eiland CuraÁao. Deze sinaasappels zijn doorgaans bitterder dan andere soorten. Deze schillen worden in alcohol geweekt om de smaak te onttrekken.

Het woord 'sec' betekent 'droog' in het Frans, wat een gemis aan zoetheid zou inhouden. 'Sec' ,in dit geval, betekent 'gedistilleerd'. De procedure die uit drie (Frans: Triple) distillaties bestaat, verklaart de kleurloosheid alsook de zoetheid van deze likeur.

De originele triple sec is Cointreau, een likeur ontwikkeld door Adolphe en …douard-Jean Cointreau in Frankrijk. Het is gelijkaardig aan een ongedistilleerde likeur genaamd Curaçao, die zijn origine heeft op het eiland CuraÁao. Deze likeur dankt zijn smaak aan de schil van de bittere Laraha sinaasappel. Hoewel beide likeurs overeenkomsten vertonen, dateert Curaçao van 1886, terwijl Cointreau reeds in 1849 gedistilleerd werd.

Triple sec heeft een gemiddelde ABV van 30%, oftewel 60 proof, hoewel de verschillende merken variÎren in alcoholinhoud tussen 15% en 40%.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site


Aantal maal bekeken : 7554

beschikbare recepten