Fruit

Okkernoot

 

De okkernoot (Juglans regia) is een plant uit de okkernootfamilie (Juglandaceae). De soort wordt ook wel gewone walnoot of Perzische walnoot genoemd. De plant wordt al eeuwen geplant vanwege de economische waarde van het hout en de eetbare noten. De boom komt van nature voor in Zuid-Europa op de Balkan, Zuidwest- en Centraal-Azi tot de Himalaya en in Zuidwest-China. In Amerika wordt de boom ook wel "English Walnut" genoemd.

In de Griekse mythologie wordt Carya door de God Dionysos in een notenboom veranderd. De notenboom staat daarom voor het symbool van de wijsheid. Karyatiden zijn vrouwenbeelden van notenhout in de vorm van kolommen van de tempel van Arthemis Karyatis.

Onder het christendom werd de okkernoot een boom van de duivel en symboliseerde macht en wellust. Men geloofde dat je ernstig ziek kon worden als je onder de boom in slaap viel.

De boom kan een hoogte tot 30 m bereiken en kan een meer dan 10 m brede kroon ontwikkelen. De boom vormt een ronde, half-open kroon. Bij het ouder worden krijgt de grijze stam een diep gegroefde bast.

De boom vormt laddermerg in de twijgen. Het blad is oneven geveerd samengesteld.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site


Aantal maal bekeken : 9925

beschikbare recepten