Fruit

Pompelmoes

 

De pompelmoes (Citrus maxima) lijkt veel op de grapefruit (Citrus paradisi), maar de grapefruit is een kruising tussen de pompelmoes en de sinaasappel (Citrus sinensis). De naam pompelmoes komt oorspronkelijk uit het Nederlands en is door andere talen overgenomen, zoals te zien bij het Franse pamplemousse en het Duitse Pampelmuse.

De gele vrucht met dikke schil kan tot 30 cm in doorsnee worden en is duidelijk zuurder dan de grapefruit. Er zijn tussen de rassen echter grote verschillen in zoetheid, grootte, vorm, kleur en hoeveelheid etherische olie.

Het vruchtvlees kan afhankelijk van het ras wit of roze-achtig zijn. Enkele belangrijke rassen zijn 'Hirado Buntan', 'Pink', 'Red Bantam' en 'Kao Phuang'.

De boom kan tot 10 m hoog worden. De bladeren van de pompelmoes zijn sterk gevleugeld, 5-20 cm lang en 2-12 cm breed. De witte bloem is 3-7 cm groot, heeft 20-25 meeldraden en staat solitair of tot tien in de bladoksels en aan de scheuttoppen De bloemkroon is vier tot vijfbladig. De jonge twijgen zijn donsachtig behaard.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site


Aantal maal bekeken : 8687

beschikbare recepten