Groenten

Butternutpompoen

 

De muskaatpompoen (Cucurbita moschata) of muskuspompoen is een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Het is een kruipende, eenhuizige plant met vertakte ranken en vijfhoekige scheuten, die meer dan 10 m lang kunnen worden. Meestal wordt de soort als eenjarige gekweekt. De zacht behaarde bladschijf is in omtrek niervormig, tot 20 cm lang en tot 30 cm breed. De mannelijke bloemen groeien aan lange stelen en de vrouwelijke staan aan korte stelen. De kelk is klokvormig. De felgele, trechtervormige kroonbuis is tot 20 cm breed.

Bladeren en bloemenDe muskaatpompoen kan in vorm en grootte sterk variren. Meestal is het een breed-afgeronde tot eivormige of langwerpige ovale, vaak stomp geribde bes, die tot 20 kg kan wegen. De schil is grijs, groen, geel, blauwig of roodachtig van basiskleur met vaak beige en groene vlekken of strepen. De schil is zacht en de harde, vijfkantige vruchtsteel is bij de vruchtaanzet tot een schijf verbreedt. Het zachte, vezelige, zoetige vruchtvlees is donkergeel. De grote, centrale vruchtholte bevat vele, witte of bruine platte tot 2 cm grote zaden. Een bekend ras van de muskaatpompoen is de flespompoen.

Het vruchtvlees van rijpe en onrijpe vruchten wordt gestoofd of gebakken en als groente geserveerd. Ook kan het vruchtvlees worden verwerkt in soepen en curry's, worden gepureerd en zoet of zoetzuur worden ingelegd.

De muskaatpompoen stamt uit Mexico en wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site


Aantal maal bekeken : 9427

beschikbare recepten