Kruiden en Smaakmakers

Peper

 

 

Oorsprong :

 

Peper is een in de keuken gebruikte specerij met een zeer scherpe smaak. Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum.

 

Keuken :

 

Peper kan in vrijwel elk gerecht verwerkt worden. Het versterkt de smaak van bijvoorbeeld vlees, en geeft een pittige smaak aan soep en puree. Peper wordt ook (met mate) in sommige gebaksoorten gebruikt, bijvoorbeeld in pepernoten. In sommige gerechten worden hele peperkorrels gebruikt, de gedroogde besjes van de peperplant. Hoewel peper ook in gemalen vorm te koop is, prefereren veel fijnproevers vers gemalen peper. Daarnaast wordt peper ook vers gebruikt. In India wordt peper gebruikt in de pittigste kerriemengsels. Witte peper is pikant, maar iets aromatischer dan de scherpere zwarte peper. Er bestaat ook groene peper die milder van smaak is en daarom vaak wordt gebruikt in bijvoorbeeld salades en roomsaus. Grijze peper is een mengsel van zwarte en witte peper. Peper wordt ook in parfums gebruikt.

 

Andere pepers :

 

Behalve de hier genoemde, traditionele peper, worden diverse andere pepers gebruikt, die van heel andere planten afstammen.

  • Capsicum-pepers, planten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae), zoals de Spaanse peper en de cayennepeper. Deze planten hebben aanleiding gegeven tot de opstelling van de Scovilleschaal om de heetheid van peper te meten. De heet smakende stof in deze pepers is niet piperine maar capsaicine. De moederplant van cayennepeper wordt ook wel 'dolle piment' genoemd. Deze 'peper'soort heeft een heel eigen, zeer pikante smaak en wordt veel gebruikt in tomaatgerechten en in combinatie met saffraan. Pepperspray wordt in een spuitbusje als zelfverdedigingsmiddel gebruikt.
  • Chinese peper uit Szechuan groeit aan Zanthoxylum piperitum een plant uit de Wijnruitfamilie (Rutaceae).
  • Perupeper is afkomstig van een plant die verwant is aan de Cashewnoot, Schinus molle, van de Pruikenboomfamilie (Anacardiaceae).
  • 'Roze peper' is ook geen echte peper. De koraal-rode bessen groeien aan een Zuid-Amerikaanse heester, de Schinus terebinthifolius uit de Pruikenboomfamilie (Anacardiaceae) en worden soms geplukt terwijl ze nog groen zijn. Ze smaken verfijnd aromatisch en zijn zeer decoratief.

 

Bron(nen) :

 

Wikipedia

 


Aantal maal bekeken : 21698

beschikbare recepten