Kruiden en Smaakmakers

Laurier

 

Laurier (Laurus nobilis) is tegenwoordig vooral een in de keuken gebruikt kruid. Laurierbladeren zijn afkomstig van de laurierboom of -struik.

Laurierbladeren zijn ongeveer 5 cm lang en worden (meestal gedroogd) gebruikt in stoofpotten en soepen, waarbij de laurier langere tijd moet meestoven om de smaak tot zijn recht te laten komen. Het blad kan niet opgegeten worden, want het blijft hard. Laurier wordt ook gebruikt in laurierdrop waarin de sterke lauriersmaak naar voren komt.

De witachtige bloemen staan in schermen in de bladoksels. De vruchten zijn eivormig, besachtige steenvruchten die als ze rijp zijn zwart kleuren.

Laurier is afkomstig uit vooral het oostelijk Middellandse Zeegebied, uit landen als Turkije, Georgi en Griekenland. In Nederland wordt Laurier gekweekt als kuipplant.

In de Klassieke Oudheid was laurier een symbool voor de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren. In de stripverhalen van Goscinny en Uderzo over Asterix en Obelix wordt Julius Caesar dan ook altijd met een lauwerkrans afgebeeld.

De term laureaat is een overblijfsel van deze symboliek. Verder zijn nog een aantal uitdrukkingen op laurier gebaseerd, bijvoorbeeld "op zijn lauweren rusten", "gelauwerd zijn", "lauweren oogsten".

De naam laurier wordt ten onrechte ook wel gebruikt voor de veel aangeplante laurierkers (Prunus laurocerasus).

Het is een struik of boom die wel 100 jaar oud kan worden.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site


Aantal maal bekeken : 12848

beschikbare recepten