Kruiden en Smaakmakers

Bieslook

 

Bieslook (Allium schoenoprasum) behoort tot de Lookfamilie (Alliaceae) en is dus verwant aan bolgewassen zoals ui, prei, knoflook en dergelijke.

 

Kenmerken :

 

Het is een vaste plant afkomstig uit Europa en Noord-Azië. Bloeit in juni-juli, in blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor. Dit soort planten zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat ze in de lente heel snel op kunnen komen en kunnen bloeien en zaad produceren. Iedere 'bol' vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming.

De plant is pollenvormend (syn. voor zodevormend), en heeft in de familie de kleinste bolletjes, die echter volkomen gelijkwaardig zijn aan de in vergelijking reusachtige bollen van Amarylis.

 

Keuken :

 

Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge dunne stengels. De dikkere stengels hebben de neiging taai te worden.

De bollen die zich vormen aan de uiteinden van de stengels zijn niet voor consumptie geschikt. Zij hebben een hallucinerende werking en kunnen ernstige concentratie- en erectieproblemen veroorzaken.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site


Aantal maal bekeken : 11609

beschikbare recepten