Niet-Alcoholische dranken

Sinaasappelsap

 

Sinaasappelsap is een vruchtensap verkregen door het binnenste van een sinaasappel uit te persen. Sinaasappelsap is in de winkel te koop met en zonder vruchtvlees. Vers sinaasappelsap heeft over het algemeen een fruitig-zure smaak. Soms kan het ook een erg zoete smaak hebben, als er suiker bij toegevoegd word, en het is ook afhankelijk van hoe rijp de appelsien is. Het bevat veel Vitamine C (ascorbinezuur).

De grootste exporteur van sinaasappelsap is Brazilië, gevolgd door de Verenigde Staten (voornamelijk Florida) en Spanje. Voor transport wordt meestal een deel van het water uit het sap verdampt zodat een concentraat ontstaat, op de plek van bestemming wordt het concentraat dan weer verdund tot de originele samenstelling.

Het Franse leenwoord jus d'orange of kortweg jus is een term die in Nederland veel wordt gebruikt, terwijl in Vlaanderen enkel sinaasappelsap, appelsiensap of het algemenere fruitsap worden gebruikt.

Sinaasappelsap kan gedronken worden met iedere maaltijd, maar het wordt vaak bij het ontbijt gedronken. Er zijn erg veel producenten van sinaasappelsap zoals Appelsientje, Minute Maid, Granini, Goldhorn en Tropicana. In de lente worden de beste sinaasappels gekweekt die geschikt zijn voor sinaasappelsap, maar door de recente technologieën kunnen we het hele jaar door deze soort sinaasappels kweken.

Sinaasappelsap wordt ook vaak in cocktails gebruikt, zoals Pisang, Passoa en Campari.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site


Aantal maal bekeken : 6799

beschikbare recepten