Olie en Azijn

Zonnebloemolie

 

Zonnebloemolie wordt gewonnen uit de 'pitten' van de zonnebloem (Helianthus annuus). Deze olie wordt veel gebruikt in de keuken voor o.a. het aanmaken van sla en rauwkost en als basis voor allerlei andere producten waar plantaardige olie in verwerkt wordt. Het is een heldere, goudgele olie met een zachte smaak. Vooral koudgeperste olie is een hoogwaardig voedingsmiddel, omdat vele vitaminen en bioactieve stoffen dan behouden blijven. Hierbij mag de olie niet warmer worden dan 30C.

Deze Olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren gebruikt worden. Ook in schoonheidsmiddelen wordt zonnebloemolie toegepast.

In geraffineerde vorm wordt de olie voor uiteenlopende industrile doeleinden gebruikt. Er worden verschillende types zonnebloemolie geproduceerd, zoals high linoleic, high oleic en mid oleic. De high linoleic zonnebloemolie bevat minstens 69% linolzuur. De high oleic bevat minstens 82% oliezuur. De variatie in vetzuurprofiel wordt sterk benvloed door genetische eigenschappen en klimaat.

Het na het uitpersen van de pitten resterende meel wordt als veevoer gebruikt.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site


Aantal maal bekeken : 8037

beschikbare recepten