Zuivel

Fetakaas

 

Feta is een klassieke ongerijpte kaas die duizenden jaren geleden al werd gemaakt in Griekenland, Turkije het Midden-Oosten en door nomadische volkeren in het verre oosten. Oorspronkelijk werd hij gemaakt met schapen- of geitenmelk, maar vandaag de dag wordt hij vaker voor de handel geproduceerd met gepasteuriseerde koemelk (de stevigere koeienmelkversie wordt gemaakt voor de export). Het wordt gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing (dit kan ofwel water ofwel wei zijn), gedurende een periode van een week tot enkele maanden. Feta droogt snel uit wanneer het uit de zoutoplossing wordt gehaald.

Originele feta wordt nog steeds gemaakt door schaapherders in de Mediterraanse bergen met ongepasteuriseerde melk. Binnen de Europese Unie wordt feta-kaas beschermd door het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming, maar wordt ook geproduceerd in een aantal landen, in het bijzonder in Oost-Europa en Turkije, alhoewel het dan volgens de Europese Unie geen feta mag heten omdat het een Grieks woord van oorsprong is.

Feta-kaas is wit, normaal gesproken in de vorm van vierkante plakken, en kan variren van zacht tot halfhard met een prikkelende, zoutige smaak die varieert van mild tot scherp. Het vetgehalte varieert van 30 tot 60 procent; de meeste feta zit rond de 45 procent melkvet.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site


Aantal maal bekeken : 7955

beschikbare recepten