Nagerechten

Bavarois en mousses

Een bavarois (Frans voor Beiers) is een luchtige pudding, een nagerecht, die in een vorm wordt gegoten, gekoeld en gestort of in de vorm geserveerd wordt.

Desertsauzen

Dit zijn zoete sauzen die meestal bij desserten gegeven worden.

Koekjes

Een koekje of biscuit (van het Frans bis en cuit, "tweemaal gebakken"; vgl. beschuit) is een kleine, gebakken lekkernij die bij de koffie, thee of een drankje wordt gegeten. Vroeger werden koekjes vooral door de banketbakker gebakken. Tegenwoordig is de productie grootschaliger en worden ze meestal verkocht in supermarkten. Veel mensen vinden het leuk om af en toe zelf koekjes te bakken. Roomboterkoekjes zijn bereid met roomboter in plaats van andere vetten.

Nagerechten

Het nagerecht - ook wel dessert of toetje - is een gang waarmee een maaltijd kan worden afgesloten. Vaak is deze zoet van smaak, maar er zijn ook hartige nagerechten.

Pralines en marsepein

Marsepein is een deegachtig mengsel van gemalen amandelen en suiker. Marsepein wordt vaak gebruikt om gebakjes en (bruids)taarten te decoreren. Het bevat meer suiker en minder amandelen dan amandelspijs.

Roomijs en sorbet

Roomijs is een variant van consumptie-ijs. Sorbet is (van oorsprong) een ijsgerecht waarbij allerlei vruchtensappen of siropen over fijngemalen ijs (bevroren water) worden gegoten. Traditioneel wordt in de Franse keuken sorbet gegeten tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht, om de smaak in de mond te neutraliseren; tegenwoordig echter ook daar veelal als nagerecht.

Taart en gebak

Een taart is een baksel dat in veel landen voornamelijk wordt gegeten tijdens feestelijkheden, bijvoorbeeld bij het vieren van een verjaardag. Een specifieke taart is de bruidstaart, gegeten bij een bruiloft. In veel landen wordt taart ook als nagerecht geserveerd.