Bereidingswijze
Roer de verse gist met de suiker romig en schenk geleidelijk 1,5 dl warm water erbij.
Doe als je gedroogde gist gebruikt de suiker met dezelfde hoeveelheid warm water in een kannetje en strooi de gist erover.
Zet het gistpapje een kwartier op een warme plaats tot het gaat schuimen.
Meng de bloem, het zout, de basilicum en de zongedroogde tomaatjes in een grote kom.
Voeg de olijfolie en het gistpapje toe en roer geleidelijk met een lepel het overige warme water erdoor.
Kneed het deeg zodra het taaier wordt verder met uw handen.
Maak een soepel en droog deeg en voeg eventueel wat water toe.
Kneed het op een met bloem bestoven oppervlak soepel en elastisch.
Doe het terug in de kom, dek af met ingevette plasticfolie en laat het op een warme plaats een half uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Kneed het nogmaals soepel en elastisch en verdeel het in drie porties.
Vorm van elke portie een ovaal brood en leg de broden op een ingevette bakplaat.
Maak met een mes kruislingse inkepingen in de bovenkanten.
Dek ze losjes af en laat ze op een warme plaats in een kwartier flink rijzen.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Bestrijk de broden met een beetje olijfolie en bestrooi ze met gehakte rozemarijn en zeezout.
Bak ze in 25 minuten goudbruin.
Laat wat afkoelen en dien lauwwarm op.