Bereidingswijze
Vet een bakplaat licht in.
Meng het zout met de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
Meng de gist met 1,5 dl water, voeg het overige water toe en giet alles in het kuiltje.
Meng tot een stevig deeg.
Kneed het deeg 10 minuten op een met bloem bestoven oppervlak flink door tot het soepel en elastisch is.
Laat het afgedekt met plasticfolie in een ingevette kom bij een temperatuur van 18∞C 5 tot 6 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Kneed het daarna 5 minuten stevig door.
Doet het terug in de kom en dek af.
Laat nog 2 uur narijzen.
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 2,5 cm dik.
Rol het vanaf de lange kant op tot een dik stokbrood met platte zijkanten.
Leg het met de naad naarboven op een bakplaat en laat een kwartier rusten.
Verwarm de oven intussen op 230°C.
Meng het zout met het water en bestrijk hiermee het brood.
Strooi het maanzaad erover.
Besprenkel de bakplaat met water en bak het brood 20 minuten.
Zet nu de temperatuur lager op 200°C.
Bak het brood nu in 25 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een taartrooster.