Bereidingswijze
Voor dit recept hebben we 1 ei en 3 eierdooiers nodig.
Laat de boter smelten.
Splijt het vanillestokje en schraap er de zaadjes uit.
Doe deze in een pannetje met de melk en breng aan de kook.
Haal van het vuur en laat afkoelen tot lauw warm.
Verkruimel er de gist en los al roerend op.
Meng 625 gram bloem en het zout.
Kneed er beetje bij beetje het gistmengsel onder.
Roer er nu de gesmolten boter, de honing en de eieren onder.
Kneed er beetjes bij beetjes nu de resterde bloem onder, tot het deeg loskomt van de kom.
Kneed nu tot een glad en elastisch deeg.
Wentel nu het deeg in wat olie.
Dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat 1 uur rijzen op een warme plaats totdat het deeg verdubbeld is in volumen.
Duw het deeg in en verdeel in 6 stukken.
Rol elk stuk uit tot een sliert van 35 cm.
Vlecht 3 slierten tesamen en duw de uiteinden onder de vlecht.
Leg de vlecht op een ingevette bakplaat, en herhaal dit met de rest van het deeg.
Dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat 1 uur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
Klop de eierdooier los met wat water en bestrijk er de vlechten mee.
Bak de broden gedurende 30 tot 35 minuten.