Bereidingswijze
Voorverwarm de oven op 200°C.
De poten afhakken op de hoogte van de sporen.
Het nekvel langs de rugzijde opensnijden, van kop tot aan het lichaam.
De kop afhakken, de nek losmaken en schuin tegen het lichaam afsnijden.
Het nekvel reinigen (slokdarm en luchtpijp verwijderen).
De twee longen losmaken langs de nek.
De anusring afsnijden.
De ingewanden er in éénmaal uithalen en er voor zorgen dat de galblaas niet gekwetst wordt.
Spoel de kip grondig en dep droog.
De binnenzijde van de kip kruiden met peper en zout.
De kip opbinden en de ledematen vast tegen het lichaam houden.
Van de ene bout door de anderen bout, vervolgens door beide vleugels en door het nekvel, de kip kraken en de touwtjes strak aan elkaar binden.
De buitenzijde van de kip kruiden met peper en zout.
Kleur de kip mooi aan in een braadslede in boter en olie.
Plaats de kip gedurende een uur tot anderhalf uur - afhankelijk van de grootte - in de oven.
Bedruip de kip regelmatig met het bakvocht zodat ze zeker niet uitdroogt, dus zeker elke 5 tot 10 minuten.
Nagaan of de kip gaar is.
Het vocht dat er uitsijpelt moet helder zijn en mag geen bloed meer bevatten.
De kip uit de braadslede halen en warm houden onder aluminiumfolie.
Bereiding van de saus
Het vet uit de braadslede gieten en de overblijvende sappen laten carameliseren op vuur.
Overgiet de braadslede met porto en laat inkoken tot stroop.
Bevochtig nu met de gevogeltefonds.
De saus laten inkoken (reduceren).
Zeef de braadjus en laat er een klont boter in smelten.
Eventueel bijkruiden met peper en zout.