Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160°C.
Vet de zijkanten van een ovenschaal lichtjes in, of gebruik kleine potjes naar keuze.
Doe de melk in een kookpot.
Splijt de vanillestok en schraap de zaadjes eruit, doe bij de melk.
Voeg er ook de lege vanillestok aan toe.
Breng de melk langzaam aan de kook en neem dan van het vuur.
Roer er 85 gram suiker door.
Roer tot de suiker opgelost is en laat dan het mengsel een kwartier rusten.
Doe de rest van het suiker met het water in een andere pannetje.
Breng aan de kook en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Laat koken tot de caramel een goudbruine kleur heeft, op dat moment giet je er wat citroensap in.
Zo stopt het kookproces.
Schenk de caramel over de bodem van de ovenschaal.
Breng nu een ketel water aan de kook.
Klop de eieren los met de eierdooiers.
Verwarm de melk opnieuw totdat er bubbels ontstaan lang de rand.
Laat zeker niet koken.
Schenk de melk al kloppend langzaam bij het eiermengsel.
Schenk nu dit mengsel door een zeef in de ovenschaal.
Zet de ovenschaal in een grotere schaal en schenk hierin het kokend water (en bain marie).
Zet dit nu in de oven gedurende 75 tot 90 minuten.
De crËme is klaar als u er met een mes insteekt en het er schoon terug uitkomt.
Laat de crËme nu goed afkoelen, dek af met plasticfolie en plaats minstens 24 uur in de koelkast.
Ga dan met een mes langs de zijkant van vorm en keer deze om op een bord, serveer meteen.