Bereidingswijze
Dit is een recept van : De Kookfanaten Hobbykoken Antwerpen
Maak eerst de karamel.
Doe het water met 150 gram suiker en wat sinaasappelsap in een pannetje en breng al roerend aan de kook.
Roer net zolang tot de suiker is opgelost.
Laat goed doorkoken.
Eerst ontstaan er in de kleurloze siroop luchtbelletjes.
Langzaam kookt de suiker blond, dan gaat het over naar bruin.
Als de karamel een mooie bruine kleur heeft en lichtjes gaat roken, blus je met wat water.
Giet hem voorzichtig over in vuurvaste potjes.
Laat de karamel in de potjes afkoelen en opstijven.
Zet ondertussen de melk met het doorgesneden vanillestokje op een vuur en breng tot het kookpunt.
Verwarm de oven voor op 110°C.
Meng met de klopper de eieren met de rest van de suiker.
Roer de kokende melk eronder.
Vul de potjes met dit mengsel, maar vul ze niet helemaal tot de bovenkant.
Zet ze in bain-marie in de oven gedurende 40 minuten.
Laat afkoelen, neem uit de bain-marie.
Zet minstens een uur in de koelkast om op te stijven.
Stort daarna op een bordje en werk eventueel af met slagroom en een gekonfijte kers.
Tip: laat de karamel niet te donker worden, of hij wordt bitter. Het water voor een warmwaterbad mag nooit kokend heet zijn. Als u de crème in individuele ramequins maakt, laat dan 25 tot 30 minuten bakken in de oven. Vervang de verse vanille eventueel door 1 zakje vanillesuiker of de fijngeraspte schil van 1 sinaasappel.