De oudste, de stoutste, de wijste der kooksites
Maak eerst de noedelbouillon door de Ishiban dashi te mengen met de Tare no moto saus.
Kook de noedels in ruim water al dente. : breng het water aan de kook.
Doe de noedels in het water en roer zodat de noedels niet aan elkaar plakken.
Als het water weer kookt, giet je een kopje koud water erbij.
De buitenkant van de noedels koelt zo iets af, waardoor ze gelijkmatig gaar worden.
Herhaal dit nog twee of drie keer.
Controleer of ze al dente zijn.
De kooktijd hangt af van de dikte van de noedels, vanaf enkele minuten tot een minuut of tien.
Haal de noedels uit de pan, spoel ze af onder koud stromend water om doorgaren te voorkomen.
De noedels worden straks voordat ze in de serveerbouillon gaan opgewarmd door ze kort te dompelen in vers kokend water of in het nog hete kookwater in de pastapan als je die gebruikt.
In dat laatste geval zal de bouillon wat troebel worden, maar dat heeft geen invloed op de smaak.
Snijd het groen van de pijpajuintjes diagonaal in stukjes van drie centimeter.
Rooster het vel nori door het over een gaspitje heen en weer te halen.
Snijd dan vier stukjes van 2,5 bij 5 centimeter.
Verwarm de soepkommen voor.
Breng het dompelwater voor de noedels aan de kook.
Verhit de noedelbouillon (niet laten koken).
Dompel de noedels enkele seconden onder in het kokende water.
Laat ze kort uitlekken, schep ze in de kommetjes.
Giet de hete bouillon erover.
Maak een kuiltje in de noedels, en breek daar het ei in.
Zorg dat de dooier heel blijft, anders heb je geen mooie volle maan!
Strooi de reepjes pijpajuin erover, en leg het stukje nori erbij.
Dit gerecht dient meteen geserveerd te worden.
Door de hete bouillon zal het ei wel iets stollen, maar het blijft toch tamelijk rauw.
Als je niet van rauw eiwit houdt, kun je ook enkel de eidooier gebruiken.
En vind je een rauwe eierdooier ook niets, neem dan maar een gekookte dooier, of laat het helemaal weg.
Maar dan slaat de naam "volle-maan" noedels natuurlijk helemaal nergens op.
Soep eet men met stokjes! Die gebruik je om de vaste bestanddelen uit de kom te vissen en op te eten.