Bereidingswijze
Verwarm de melk en het water tot lauw.
Meng de bloem, zout, gist, suiker en reuzel in een mengkom.
Kneed er de lauwe melk en het lauwe water onder, tot er een glad deeg ontstaat.
Dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat een half uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kneed het deeg nogmaal tot je een stevig en elastisch deeg bekomt.
Verdeel het deeg in 10 tot 12 porties.
Vorm er eerst een balletje van en daarna een ovaal.
Rol elk ovaal uit tot een sliert van 40 cm lang en 2,5 cm dikte in het midden en 5 cm aan de uiteinden.
Neem de uiteinden van de sliert en vouw ze tweemaal over elkaar.
Duw de uiteinden daarna op het deeg aan weerszijden van de verdikking.
Leg de pretzels op een ingevette bakplaat.
Meng het ei met 1 el water en bestrijk er de pretzels mee.
Men kan ze nu eventueel bestrooien met grof zeezout, sesamzaadjes, papaverzaadjes, enz.
Bak ze in 20 minuten goudbruin.