De oudste, de stoutste, de wijste der kooksites
Rooster de pijnboompitten in een pan met anti-aanbaklaag zonder vetstof.
Zeef de bloem en het zout in een mengkom.
Voeg beetje bij beetje het water met de olijfolie toe en roer zodat men een glad deeg bekomt.
Kneed nu nog een paar minuten door zodat men een elastisch deeg verkrijgt.
Verdeel in 12 stukken en vorm er balletjes van.
Leg deze balletjes op een bebloemde keukenhanddoek.
Dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat 1 uur rusten.
Verwijder ondertussen de steeltjes van de spinazie en was de blaadjes grondig.
Bak de spinazie even op in 1 el olijfolie en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Als de groente volledig geslonken is neem je ze van het vuur, laat uitlekken en knijp er het overtollige vocht uit.
Hak de spinazie fijn.
Snipper de ajuin en fruit hem in 1 el olijfolie.
Meng met de spinazie, marjolein en pijnboompitten.
Snijd de korsten van het brood en scheur het in stukken.
Giet de melk over het brood en laat weken.
Kluts de eieren en meng er 2 el Parmezaanse kaas onder.
Knijp het overtollig vocht uit het brood en meng het onder de eieren.
Meng daarna ook de ricotta onder dit eiermengsel.
Voeg ten slotte de spinazie toe en meng goed.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een diepe springvorm van minimaal 20 cm in.
Rol een deegballetje uit op een bebloemd werkvlak.
Rek daarbij het deeg met de hand in alle richtingen uit.
Bekleed er de bakvorm mee en laat het deeg over de rand hangen.
Bestrijk met olijfolie.
Herhaal dit nog 5 maal en bestrijk telkens met olijfolie.
Schep de vulling in de bakvorm, strijk het oppervlak glad en bestrijk ook met olijfolie.
Maak 6 kuiltjes in de vulling en leg er telkens een klontje boter in.
Breek nu in elk kuiltje een ei en zorg ervoor dat de eidooiers niet breken.
Breng op smaak met peper en zout en strooi er de rest van de Parmezaanse kaas over.
Rol de rest van de deegballetjes uit en schik ze op de vulling.
Bestrijk elke laag opnieuw met olijfolie.
Leg de rest van de boter langs de randen en vouw het deeg over de vulling, druk aan.
Bestrijk met olijfolie en maak voorzichtig 3 gaatjes in de pastei.
Bak 1 uur en 15 minuten tot het deeg goudbruin is.
Serveer warm of op kamertemperatuur.