Bereidingswijze
Zet de bonen daags tevoren op in water.
Snipper de ajuin.
Snijd de selder in maantjes.
Let de bonen in water met een klein beetje zout.
Voeg er de selder, tijm en laurier aan toe.
Breng aan de kook en laat ze ongeveer anderhalf uur sudderen tot ze gaar zijn.
Snijd de tomaten in vier en haal er de zaadlijsten uit.
Pers de zaadlijsten door een kleine zeef in een kommetje.
Snijd het vruchtvlees in brunoise (dobbelsteentjes).
Stoof de ajuin glazig in wat olijfolie, pers er de knoflook in uit en voeg er de tomatenpuree bij.
Laat even meestoven en blus met de witte wijn.
Doe er de tomatenbrunoise en de bonen bij, samen met twee eetlepels kookvocht.
Breng aan de kook en laat alles sudderen tot de saus lichtjes is ingedikt.
Breng op smaak met zout, peper en cayennepeper.
Snijd de aubergines in plakken van ongeveer een halve cm dikte.
Besprenkel ze met zout en laat ze zo een kwartier staan.
Dep ze daarna goed droog met keukenpapier.
Bak ze in olijfolie en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
Smelt de boter in een pan met dikke bodem en roer er de bloem door.
Laat wat bakken tot een korrelige massa.
Roer er beetje bij beetje de melk door tot je een roux verkrijgt.
Laat wat doorkoken onder voortdurend roeren.
Verkruimel er van het vuur de fetakaas in.
Kruid af met peper en zout.
Voorverwarm de oven op 200°C.
Schik een bodem aubergines in een ovenschaal.
Lepel er wat bonensaus over.
Herhaal dit tot alles op is.
Verdeel er de fetasaus over.
Plaats gedurende 15 tot 20 minuten in de oven.
Serveer meteen.