Bereidingswijze
Was de artisjokken, laat ze uitlekken en verwijder de steeltjes.
Snijd van de onderkant van de artisjok een dun plakje af en bewerk het snijvlak onmiddellijk met een halve citroen.
Pers 2 citroenen uit en snijd de derde in 4 mooie schijfjes.
Verwijder eerst de kapjes van de laatste citroen.
Leg de citroenschijfjes tegen het snijvlak van de artisjokken en bind ze vast met een touwtje.
Doe de aldus beschermde artisjokken in een grote pan en bedek ze royaal met water waaraan u het citroensap en wat zout hebt toegevoegd.
Ook de uitgeperste citroenhelften kunnen in het water worden gedaan.
Breng het water aan de kook en leg een omgekeerd bord op de artisjokken, om te voorkomen dat ze gaan drijven.
Laat dit 20 minuten zachtjes koken en haal dan de pan van het vuur.
Laat de artisjokken uitlekken en verwijder de touwtjes en de citroenschijfjes.
Duw de blaadjes van de artisjok een beetje open en verwijder de kleine blaadjes binnenin met de punt van een vork.
Daarna kunt u, met de achterkant van de vork, het hooi verwijderen dat zich in het hart van de artisjok bevindt.
Als u alleen de bodems van de artisjok nodig hebt :
Laat de artisjokken uitlekken, verwijder de touwtjes, citroenschijfjes en alle blaadjes. (U kunt deze bewaren en opknabbelen met een vinaigrettesaus).
Verwijder ook het hooi dat zich in het hart bevindt.
Schil de aldus blootgelegde artisjokbodems met een puntig mesje, zodat ze een regelmatige vorm krijgen.