Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190°C.
Snijd de ajuinen en aardappelen in brunoise (dobbelsteentjes).
Kook de brunoise van aardappelen voor, niet gaar!
Verhit de olie in een pan en bak hierin de ajuin zacht.
Kruid met peper en zout.
Snijd het spek in brunoise.
Snijd de kaas overlangs in twee.
Leg in een schotel een laag aardappelen en ajuin, hierboven op het spek en de twee delen kaas met de korst naar boven.
Overgiet alles met de room.
Na 20 minuutjes in de oven is de tartiflette klaar, als de kaas in de aardappelen gesmolten is.
Haal nu de korsten van de kaas eruit en laat nog een minuut of 5 kleuren in oven.
De korsten zijn perfect eetbaar en heel erg lekker.
Dien op met een slaatje en een mosterdvinaigrette.
Men kan ook nog een teentje look persen in de room vooraleer met deze erover giet, ook een glas witte wijn erin is gebruikelijk, evenals witloof, champignons en prei.
De room kan eventueel ook vervangen worden door kruidenkaas, maar dit maakt dit gerecht nog zwaarder.
Indien de reblochonkaas niet gevonden wordt, kan men ook raclette kaas nemen.