Bereidingswijze
Zeef de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en strooi een afgestreken tl zout langs de randen.
Los de gist op in het lauwe water met de suiker en laat dit enkele minuten staan op een warme plaats om de gist te activeren.
Giet het gistwater en de olijfolie in het kuiltje in de bloem en kneed alles tot een glad deeg.
Dek de schaal af met een licht bevochtigde doek en laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Bestuif het werkblad met wat bloem en kneed het deeg goed door.
Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en rol het uit tot rondjes van ongeveer 15 cm diameter.
Snipper de ajuin fijn.
Verwijder de buitenste bladeren van de savooikool en snijd de savooikool in fijne reepjes.
Stoof de ajuin glazig in een weinig boter en voeg de spekblokjes toe.
Laat het spek even mee aanstoven en voeg vervolgens de savooikool toe.
Laat de savooikool onder deksel gaar stoven in ongeveer 10 minuten en stort dan alles uit op een grote plaat of schotel om alles snel af te koelen.
Klop het ei los met de room en meng dit onder het gehakt.
Meng de savooikool met het gehakt en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
De vulling mag vochtig maar niet te nat zijn, indien dit wel het geval is kneed er dan wat paneermeel door.
Schep telkens wat van de vulling op de helft van het deegrondje, bestrijk met wat losgeklopt eigeel en vouw de deegcirkels dicht, druk de randen stevig aan met een vork, bestrijk ze met wat eigeel en prik ze enkele malen in aan de bovenzijde.
Bak de empanadas in een voorverwarmde oven van 200°C in een kwartier goudbruin.
Serveer meteen.