Bereidingswijze
Maak de boontjes schoon, was ze en kook ze beetgaar in water met wat zout.
Spoel ze grondig en laat uitlekken.
Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder het sap en de pitjes.
Snijd het vruchtvlees van elk partje in de lengte in drie reepjes.
Controleer of alle graatjes uit de haringen zijn verwijderd, anders verwijder je deze met een puntig mes of pincet.
Snijd de filets diagonaal in twee min of meer ruitvormige stukken.
Snijd de boontjes in stukjes van 2 tot 3 cm.
Hak de tijm tamelijk fijn.
Snijd de bleekselder in luciferdunne reepjes (heel fijne julienne).
Snipper de ajuin.
Schil de halve appel, verwijder het klokhuis.
Snijd het vruchtvlees eerst in dunnen plakjes en de plakjes daarna in staafjes.
Doe de appel, de boontjes, de tijm, de bleekselder, de ajuin en de uitgelekte roze peperkorrels in een kom.
Vermeng 2 el eenvoudige vinaigrette in een kommetje met de room en giet het mengsel over de inhoud in het kommetje.
Meng alles luchtig dooreen.
Leg de haringen een paar tellen in het vriesvak, om ze zo koud mogelijk te kunnen opdienen.
Leg de salade in een bergje op het midden van vier gekoelde borden.
Leg de stukken haring en de reepjes tomaat om en om in stervorm rondom de salade.
Garneer het geheel met peterselieblaadjes.
Geef er warm geroosterd brood bij en serveer de zoutloze vinaigrette apart, in een sauskommetje.
Tips
Proef de haringen van tevoren.
Als ze te zout zijn kunt u ze een paar minuten in melk leggen om ze te ontzilten.
Droog ze daarna goed af.
Leg de borden gedurende een uurtje in de koelkast zodat ze goed koud zijn voor het opdienen.