Bereidingswijze
Klop de eierdooiers met 60 gram suiker 2 minuten schuimig in een kom.
Giet het appelsap in een pan en voeg sinaasappelrasp, 3 el citroensap, kardemom, kaneel, gember, peper en zout toe.
Breng aan de kook en giet door een zeef.
Giet een kwart van het mengsel bij de eierdooiers en klop ze terug schuimig.
Giet nu het eidooiermengsel in de pan met het appelsap en zet het steeds kloppend met een garde op half hoog vuur.
Blijf stevig kloppen tot het mengsel licht en schuimig is en begint te binden.
De sabayon is klaar als er een blijvend spoor achterblijft als de garde eruit getild wordt.
Laat zeker niet koken.
Neem de pan van het vuur en verhit de grill.
snijd de geschilde appel in blokjes.
Vermeng met de rest van het citroensap, de rest van de suiker en de vanille-essence.
Verhit de boter op hoog vuur en bak de appelblokjes rondom bruin.
Voeg de amandelen en de pijnboompitten toe.
Schep het appelmengsel in nette bergjes op eenpersoonsovenschaaltjes, lepel de sabayon erover en laat hem onder de hete grill goudbruin worden of schep het appelmengsel in een sabayonglas en schep er de sabayon over.