Bereidingswijze
Maak het quichedeeg.
Maak de tapenade.
Pel de ajuinen en snijd in dunne ringen.
Laat de ansjovisfilets uitlekken en snijd in de lengte in reepjes.
Ontpit de olijven.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en bekleed er een bakplaat mee.
Snijd het teveel langs de randen weg.
Bekleed de vorm nu met bakpapier en vul de taart met droge bonen zodat we hem kunnen blind bakken.
Zet de taartvorm in de oven gedurende een kwartier.
Verwijder dan de bonen en het bakpapier en plaats nog eens 5 minuten in de oven.
Verhit intussen de olie in een pan op een matig vuur.
Voeg de ajuin toe en roer goed door de olie.
Zet het vuur laag en druk een stuk nat bakpapier op de ajuin.
Doe het deksel op de pan en laat 45 minuten sudderen tot ze zacht zijn.
Roer de tijm erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Niet te zout, want de ansjovisfilets zijn ook zout.
Zet de oventemperatuur op 180°C.
Bestrijk het deeg met de tapenade.
Schep de ajuin op de taart.
Schik de ansjovis er in een ruitpatroon op en lege de olijven in de ruit.
Bak de taart gedurende een half uur in de oven.
De korst moet goudbruin zijn.
Als de taart te bruin wordt, dek hem dan af met een stuk aluminiumfolie.
Zet de taart op een rooster voor 10 minuten en haal hem dan uit de vorm.
Laat afkoelen en snijd in stukken.