De oudste, de stoutste, de wijste der kooksites
Laat de shii-takes een nacht weken in koud water.
Was de rijst in koud water, giet af en laat een uur uitlekken.
Pel de scampi en verwijder het darmkanaal.
Kook de asperges gaar en laat afkoelen.
Doe de rijst in een pas en voeg 3 dl water toe.
Laat afgedekt 5 minuten koken tot al het vocht geabsorbeerd is.
Neem de rijst van het vuur en laat nog 10 minuten rusten.
Meng 3 el rijstazijn, 7 tl suiker en 2 tl zout.
Doe de rijst in een kom en bedruppel het met het rijsazijnmengsel.
Schep met een spatel door de rijst, zonder te roeren.
Laat afkoelen.
Klop voor de omelet de eieren in een kom los, samen met 1,5 el dashi bouillon, 1 el sake en 1,5 tl zout.
Verhit op halfhoog vuur wat olie in een pan.
Giet er zoveel van het eiermengsel in zodat de bodem net bedekt is.
Vouw zodra het mengsel gestold is, de omelet dubbel naar u toe.
Bestrijk het lege deel van de pan met wat olie.
Schep hierin nog wat eimengsel en laat dit ook stollen.
Herhaal dit totdat het eiermengsel op is.
Stort de omelet op een snijplank.
Snijd als hij wat afgekoeld is in de lengte in repen van 1 cm.
Doe voor de vulling de shii-take met het weekwater, de dashibouillon, de sojasaus, de mirin en 1,5 tl suiker in een pan.
Breng aan de kook en draai het vuur laag.
Laat 20 minuten inkoken tot de helft van het vocht verdampt is.
Haal de shii-take eruit, verwijder de stelen en snijd de hoeden in reepjes.
Druk het vocht eruit en dep ze droog op keukenpapier.
Kook de scampi gedurende één minuut in gezouten water.
Giet ze af en laat ze afkoelen.
Leg een velletje nori met de ruwe kant naar boven op een sushi-rolmatje.
Schep de helft van de rijst erop en verdeel die gelijkmatig.
Laat aan de voorkant 1 cm en aan de achterkant 2 cm vrij.
Maak in het midden van de rijst een slootje in de lengte.
Vul de inkeping met de helft van de omeletrepen en de helft van de asperges.
Verdeel de helft van de scampi hierover.
Dek af met de helft van het bieslook en de helft van de shii-take.
Til het matje met de duimen op en druk de vulling aan met de vingers.
Rol het door om de sushi rol stevig te maken.
Rol het af en leg apart.
Maak de tweede rol op dezelfde wijze.
Snijd dan elke rol met een scherp mes in 8 gelijke stukken.
Maat het mes telkens schoon met een handdoek bevochtigd met rijstazijn.
Dien op met kommetjes wasabi en sojasaus.